Soia

Postat în 30/10/08 | de Nora Vaum |
Soia este o leguma care provine din estul Asiei si se consuma in China de aproximativ 5000 de ani. Este o sursa de amino acizi esentiali, fier, vitamine, fibre si proteine necesare organismului uman. Continutul de proteine este comparabil cu cel din carne, astfel soia poate fi numita “carnea fara oase”. Soia se gaseste sub o forma sau alta in foarte multe produse alimentare (faina de soia in anumite sortimente de paine, uleiul de soia in margarine, concentratul de soia, lecitina din soia folosita ca emulgator). Unele produse din soia sunt substitute pentru anumite produse lactate, printre acestea se numara: tofu (branza din soia), laptele, inghetata si iaurtul din soia. Boabele de soia sunt adesea astfel procesate incat sa dobandeasca o textura si un aspect similar cu cel al altor produse alimentare. Sosul de soia se obtine prin fermentarea boabelor si contine cantitati importante de antioxidanti.
Consumul de soia poate avea multe efecte benefice asupra sanatatii cum ar fi: scaderea colesterolului rau, imbunatatirea memoriei, reglarea func
tiilor intestinale, reducerea efectelor negative ale menopauzei, reducerea hipertensiunii arteriale, mentinerea densitatii osoase, intarirea sistemului imunitar si reducerea inflamatiilor. Consumul de soia nu inlocuieste, insa, tratamentul standard aplicat in cazul acestor afectiuni. Soia contine izoflavone care sunt fitoestrogeni cu actiune “slaba” si este contraindicata in cazul femeilor insarcinate deoarece poate afecta dezvoltatea embrionului sau a sistemului endocrin al fatului. Inclusa in alimentatia copiilor sub 3 ani poate avea efecte negative asupra dezvoltarii glandei tiroide.
Daca nu doriti sa consumati soia ca aliment puteti oricand opta pentru creioane, lumanari sau produse de ingrijire a corpului din soia.

Astept ca deobicei pareri despre postare (pro sau contra) si comentarii. Pana la urmatoarea strigare va salut si va doresc: Pofta Buna!

Ești sociabil? Împărtășește!
  1. Un comentariu la “Soia”

  2. Lexa Verzes în 30/10/08, 20:19 | Răspunde

    Nu ma innebunesc dupa soia, dar trebuie sa recunosc ca tocanita din soia e delicioasa! De altfel, si laptele obtinut din acesta planta e bun si se incadreaza in categoria “food for the brain”. ;) Din cate am citit eu acu’s niste luni, soia modificata genetic este un pericol pentru sanatate si poate cauza cancer. Nu stiu cat este de adevarat (o fi – daca schimbi ceva natural devine… artificial sau cel putin procesat), dar beware!

Scrie un comentariu

Current ye@r *