Avocado

Postat în 07/11/08 | de Nora Vaum |
Avocado este un copac care creste in Peru, Mexic, America Centrala si de Sud insa termenul face adesea referire la fructul acestui copac care are o forma asemanatoare unei pere, culoare verde inchis sau brun violaceu si pulpa galben verzuie cu gust de alune. Fructul contine un sambure tare cu forma de ou. Denumirea stiintifica a copacului este Persea americana, iar popular avocado este uneori denumit “untul vegetal”. Fructul contine cantitati mari de acizi grasi nesaturati care protejeaza arterele si reduc colesterolul si este, deasemenea, bogat in acid folic, vitamina B6, potasiu si alte vitamine si elemente minerale (vitamina C, E, fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor). Valoarea nutritiva a fructului variza intre 130 si 360 de calorii per 100 de grame.
Se presupune ca avocado are proprietati afrodisiace (adica stimuleaza impulsurile sexuale), iar dealungul istoriei anumite persoane cu o imagine mai “pudica” refuzau sa il achizioneze sau sa il consume. Aztecii il denumeau “fructul fertilitatii”.

Avand in vedere ca avocado este un fruct relativ nou pe piata romaneasca si cu un pret destul de ridicat, daca doriti sa il introduceti in dieta dumneavoastra va recomand sa alegeti fructele bine coapte, care pot fi apasate usor cu degetul si care nu au pete negre sau portiuni degradate. Odata taiat, la contactul cu aerul pulpa fructului se oxideaza.

Eu l-am incercat (consumat ca atare fara a-l integra in vreun preparat culinar) si mi s-a parut ca are un gust usor de unt sau galbenus de ou fiert. Daca il incercati, nu ezitati sa veniti cu pareri.

Ești sociabil? Împărtășește!
  1. Un comentariu la “Avocado”

  2. Mike în 20/12/08, 15:06 | Răspunde

    Asa de gretos mi s-a parut! Dar nah, la cat a fost de scump nu m-a lasat inima sa il arunc asa ca m-am chinuit sa mananc jumatate :D

    Si sincer nu vreau sa mai incerc :p

Scrie un comentariu

Current ye@r *