Cateva preparate mai “speciale”

Postat în 16/11/08 | de Nora Vaum |
Lutefisk – este o mancare traditionala in tarile nordice (Norvegia, Suedia, Finlanda) si se prepara din peste (se utilizeaza adesea carnea de cod, uscata in prealabil) si soda caustica. Pestele se tine in apa rece timp de 4-5 zile (apa fiind schimbata in fiecare zi) dupa aceea se pastreaza intr-un amestec de apa rece si soda caustica timp de inca 2 zile. Preparatul se umfla iar continutul de proteine scade cu pana la 50% dobandind un aspect gelatinos. Dupa aceasta etapa preparatul are un pH cu valori cuprinse intre 11 si 12, pentru a deveni comestibil este necesar inca un tratament care consta in mentinerea sa in apa rece pentru inca 4-6 zile (apa fiind si de aceasta data schimbata zilnic). Se gateste cu ajutorul aburului timp de 20-25 minute sau in cuptor acoperit cu folie de aluminiu timp de 40-50 minute. Se recomanda utilizarea ustensilelor confectionate din otel inoxidabil si curatarea imediata a acestora dupa folosire. Preparatul se serveste cu garnitura de bacon, mazare verde, cartofi, sosuri, unt topit etc. Norvegienii sunt cei care consuma acest preparat in cantitatile cele mai mari.

Casu m
arzu (branza cu viermi) – este o branza preparata din lapte de oaie, iar in procesul de preparare se folosesc larvele mustelor de cascaval (Piophila casei). Larvele sunt introduse in mod deliberat pentru a induce un nivel avansat de fermentare. Consistenta sa este fina iar larvele sunt indepartate de unii consumatori, iar de altii nu, deoarece daca sunt “deranjate” pot sari la o distanta de 15 cm. In timpul fermentarii ouale mustelor sunt introduse, din ele ies larvele care mananca din branza iar acizii din tractul lor digestiv descompun grasimile. Casu marzu se consuma numai daca larvele sunt inca vii deoarece este considerat toxic dupa ce o parte din larve au murit. Casu marzu este interzisa datorita efectelor negative pe care le poate avea asupra sanatatii, insa exista locuri in care se produce si se poate achizitiona. Consumul poate produce reactii alergice, si datorita faptului ca larvele sunt rezistente la acizii din stomac pot cauza leziuni si probleme gastrointestinale.

Escargot (melci) - este un preparat frantuzesc servit ca aperitiv. Preparatul consta in gatirea unor specii de melci (nu toate speciile sunt comestibile). Melcii sunt scosi din cochilie, eviscerati si gatiti, deobicei, in unt de usturoi. Dupa preparare se reintroduc in cochilie pentru a fi serviti. Melci sunt bogati in proteine si au un continut mic de grasimi daca nu sunt serviti cu unt.
Balut – este un ou de rata fertilizat cu un embrion aproape dezvoltat in interior care se fierbe si se mananca din coaja. Se consuma des in Filipine si Vietnam. In zonele respective se vinde adesea noaptea, pe strada. Se serveste cu putina sare, chili sau otet. Balut a fost introdus si in unele restaurante in care se serveste ca aperitiv.
Nu va recomand sa incercati sa preparati vreunul din aceste feluri de mancare, ce am scris eu aici nu sunt retete, am scris cu gandul la diversitate si la faptul ca ceea ce pentru noi pare anormal si am putea rezista fara probleme “tentatiei” in ceea ce priveste consumul acestor preparate, pentru altii e ceva obisnuit si chiar placut. Diferentele culturale si preferintele individuale sunt evidente si in alimentatie.
Ești sociabil? Împărtășește!
  1. 4 comentarii la “Cateva preparate mai “speciale””

  2. ozzy în 21/11/08, 12:35 | Răspunde

    draga nora intradevar ca sunt niste alimente cu totul si cu totul speciale si asa cum ai spus si tu cine nu are o cultura si vrea sa le incerce trebuie sa se gandeasca mai intai la efectele care pot surveni de la ingerarea acestor alimente( greata,stari de voma,o mica infectie..pe langa faptul ca tot organismul iti poate fi dat peste cap pe o perioada mai lunga de timp…si mai ales in cazul “balut-ului” se poate ajunge chiar la o intoxicatie cu Salmonella…si atunci te-ai aranjat pentru toata viata)…asa ca pentru unii dintre noi este recomandat sa “gustam” aceste alimente din poze,dar oricum cine doreste si poate sa manance asa ceva..le urez “pofta buna”.
    Se pare ca acest blogg devine din ce in ce mai bun si mai interesant…sper sa fie tot mai complex si mai bun de acum in colo…Toata stima

  3. Iulia Kelt în 24/12/11, 11:08 | Răspunde

    wtf? Ozzy? :) ) Care Ozzy? al meu sau Osbourne?

  4. Nora Vaum în 24/12/11, 12:49 | Răspunde

    =)) Un fost coleg de facultate. :D

  5. Jenita în 08/01/12, 13:29 | Răspunde

    Articles like these put the consumer in the drievr seat-very important.

Scrie un comentariu

Current ye@r *