Urechi de lemn (urechi norisor)

Postat în 18/03/11 | de Nora Vaum |

Am mancat acum cateva zile, la un restaurant chinezesc din Baia Mare, un preparat culinar care avea in compozitia sa urechi de lemn. Nu stiam cum sunt dar am ramas placut impresionata de aceasta varietate de ciuperci.

Au un aspect putin diferit de ciupercile cu care sunt eu obisnuita si o textura interesanta. Absorb aromele ingredientelor din preajma lor, gustul lor specific nefiind foarte pronuntat. Textura lor e interesanta si mi-a placut mult senzatia pe care o dau cand le mananci. Sunt maricele, subtirele, plate, translucide si de culoare gri inchis – negru.
“Urechile de lemn” cresc pe copaci. De cele mai multe ori este necesara inmuierea lor in apa inainte de a fi preparate deoarece pot fi rehidratate daca le achizitionam uscate. Denumirea stiintifica a plantei este Auricularia Polytricha, iar in limba chineza sunt cunoscute si sub denumirea de urechi norisor, ciuperci de copac sau ciuperci negre. In engleza le gasiti sub denumirea “wood ear”. Denumirea generica “urechi de lemn” mai include si specia Auricularia auricula-judae sau “urechea lui Iuda”.
Din punct de vedere nutritiv urechile de lemn au un continut substantial de proteine, fier si vitamine. Se crede ca au proprietati anticoagulante si nu este indicat consumul lor in exces. Ajuta la prevenirea si tratarea cancerului, scad nivelul colesterolului si previn formarea de cheaguri in sange.
Dupa aceasta scurta prezentare generala va las pe dumneavoastra sa decideti daca doriti sa le incercati sau nu.
Ești sociabil? Împărtășește!
  1. Un comentariu la “Urechi de lemn (urechi norisor)”

  2. Lexa în 18/03/11, 20:46 | Răspunde

    Pana acum cateva saptamani (2 sa fie?) habar nu aveam ce sunt urechile de lemn… Dar cum se spune ca "in viata e bine sa incerci [aproape] totul o data"… am facut-o si pe asta!

    Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, sunt si foarte sanatoase. Nu as refuza un orez simplu alaturi de o portie de urechiuse de lemn. ;)

Scrie un comentariu

Current ye@r *