Anexă la siviu

Postat în 11/01/12 | de Nora Vaum |

Dragi angajatori/HR-iști,

Când publicați oferta dumneavoastră cu locuri de muncă, pe site-urile de profil sau în ziare, încercați să țineți cont de regulile gramaticale ale limbii române. Nu toți cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt agramați (fie ei chiar și ingineri, medici, programatori sau de orice profesie mai puțin filologică). Nu dă bine deloc.

Am citit nenumărate anunțuri în care, spre exemplu, descrierea candidatului ideal și a responsabilităților erau prezentate în limba română, iar descrierea companiei în engleză/franceză/germană etc. Pentru a oferi un caracter unitar anunțului și pentru a nu induce cititorul în eroare, ar fi de preferat ca textul să fie redactat într-o singură limbă (nu un amestec de 2-3 limbi).

M-am săturat să văd la secțiunea beneficii/bonusuri o lungă listă de responsabilități. Responsabilitățile unui angajat nu sunt neapărat beneficii pe care angajatorul i le oferă. Nu mai încurcați rubricile!

Dacă un criteriu de selecție este obligatoriu, site-urile vă oferă posibilitatea de a îl selecta ca obligatoriu. Astfel un candidat nu poate aplica la un job pentru care nu îndeplinește toate condițiile. Dacă, spre exemplu, candidatul trebuie să aibă (obligatoriu) permis de conducere categoria B nu vă veți trezi cu 1000 de aplicanți din care doar 800 au permis. Veți selecta o simplă opțiune care le va permite doar celor 800 să aplice.

O altă problemă e cea a localității. Majoritatea anunțurilor (pe site-urile naționale) nu are specificată localitatea în care este postul disponibil. De aici rezultă iar mii de aplicații. Mă îndoiesc profund că în modul acesta se poate face o selecție care să garanteze alegerea unei persoane potrivite pentru un job.

Pe lângă descrierea postului și lungile liste de responsabilități este foarte importantă denumirea postului. “Responsabil achiziție clienți” sună aiurea de tot.

 ”Unic importator a peste 3000 de persoane din diferite țări…” sună ilegal.

Unele întrebări, în special puse în mini-interviurile telefonice, sunt de-a dreptul stupide.

Mi-ar plăcea să văd mai mult respect și atenție din partea celor care se așteaptă să muncim pentru ei. Din păcate trebuie să ne prezentăm la interviuri umili și cu cât mai puține pretenții. A avea un loc de muncă, fie acesta și unul jalnic și prost plătit, a ajuns să fie un privilegiu. În rândul angajaților impostura și incompetența sunt la ordinea zilei. Ba mai mult, dacă ne uităm la anunțurile despre care vă povestesc, acestea sunt râvnite și încurajate de către angajatori.

Cu stimă,

N. V.

Ești sociabil? Împărtășește!
  1. 3 comentarii la “Anexă la siviu”

  2. rodica în 12/01/12, 09:31 | Răspunde

    Felicitari pentru articol, foarte adevarat tot ce ai scris,si ma gandeam ca ar fi binevenit ca acest articol sa fie citit si de anagajatori, sa le dea de gandit, si mai ales sa ii schimbe pe acestia.Din pacate, si acest aspect, ca multe altele, este parte din “Romania zilelor noastre”.Este trist, foarte trist…Degeaba esti angajator, si ai resurse finaciare, “poti fi tare in parcare” (asta cum se considera ei), vorba ceea, daca nu ai calitati umane, mai ales bun simt, respect fata de angajati, fata de cei cu care vrei sa lucrezi esti zero.Asa ca dragi angajatori schimbati-va atitudinea, ca toti suntem oameni! Ganditi-va ca si voi ati fost candva angajati, sau ati optat pentru angajare si nu stiu daca ati fost tratati asfel!

  1. 2 Trackback(s)

  2. Jan 15, 2012: Recomandarile zilei: articole de pe bloguri | Blogatu
  3. Nov 28, 2012: Răspuns fără întrebare » Blog Archive » Facebook timeline = C.V.?

Scrie un comentariu

Current ye@r *