Mere celebre

Postat în 02/12/12 | de Nora Vaum |

Mărul discordiei – Discordia era zeița învrăjbirii. Hesiod spunea că e fiica nopții și mama crimei, a mizeriei, a foametei, a bătăliilor. Jupiter a alungat-o din Olimp și nu a mai fost invitată la nunta zeiței Thetis cu regele Peleu. Discordia, urmărind să tulbure festinul, a aruncat pe masa de nuntă un măr de aur pe care scria: “celei mai frumoase” ceea ce a iscat gâlceavă între cele trei zeițe de față care își revendicau mărul. Paris a fost ales arbitru și a decernat acest măr Afroditei. Hera și Athena nu au fost deloc mulțumite. Legenda spune că de aici a pornit vestitul război al Troiei și tot de aici a ieșit expresia Mărul discordiei. Expresia se aplică unui obiect, unei cauze, unei persoane care provoacă ceartă, vrajbă, încăierări și oricărei surse de conflicte și dispute.

Mărul lui Adam – fructul oprit din povestea biblică a lui Adam și Eva. Mărul s-a înțepenit în gâtul lui Adam și astfel s-a născut explicația mitologică a proeminenței aflate în partea din față a gâtului, specifică genului masculin.

Mărul lui Newton – are rădăcina înfiptă în realitate. Ilustrul matematician, fizician și astronom englez, intr-o zi din anul 1666, privind de pe un pod mărul care îi scăpase din mână, a ajuns să descopere fenomenul și legea atracției gravitaționale. Întâmplarea aceasta a avut ecou în lume și a dat loc expresiei mărul lui Newton spre a desemna un obiect, un fenomen, o întâmplare care devine sau poate deveni punctul de plecare al unei invenții, teorii etc.

Mărul lui Tell – Wilhelm Tell a fost legendarul erou al Elveției în războiul de independență împotriva împăratului Albert al Austriei (1308). Legenda spune că a refuzat să-l salute pe guvernatorul imperial Gesser și a fost condamnat de acesta să tragă cu arcul într-un măr așezat pe capul copilului său. A trecut cu succes prin aceasta încercare primejdioasă și, de atunci, Mărul lui Tell a devenit simbolul unei reușite bazate pe o mare iscusință.

Merele Atalantei – Atalanta este un personaj feminin din mitologia greacă. Tatăl ei își dorea să o vadă căsătorită, dar ea nu era de acord. Până la urmă a hotărât să se căsătorească doar dacă va fi învinsă, de către unul dintre pretendenți, într-o cursă. Pretendenții care pierdeau urmau să fie uciși. Mulți bărbați tineri au murit până la Hippomenes. Hippomenes a cerut ajutorul Afroditei iar acesta i-a dat 3 mere aurii. Merele erau irezistibile și de câte ori Atalanta îl întrecea pe Hippomenes acesta arunca un măr în fața ei și ea fugea după el. Hippomenes a câștigat cursa și s-a căsătorit cu Atalanta. Se spune că Afrodita i-a transformat în lei și leii nu se puteau împerechea decât cu leoparzi. Astfel cei doi nu au putut niciodată rămâne împreună.

Merele din grădina Hesperidelor – Una din cele douăsprezece fapte de vitejie la care a fost supus Heracles (Hercule) este culegerea merelor din grădina Hesperidelor. Acestea erau mere de aur primite de Hera la nunta ei cu Zeus. Hera le dusese în grădina hesperidelor și le dăduse în pază lui Ladon, un balaur uriaș cu 100 de capete și hesperidelor. Cu ajutorul lui Atlas Hercule reușește să fure merele.

Mărul otrăvit din povestea Albei ca Zăpada – povestea o știm cu toții. Încă un măr otrăvit, incă un măr care pune în pericol viața unui personaj.

Dacă mai cunoașteți alte mere celebre (necomerciale) aștept sugestii pentru a completa lista.

Sursa: Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre, I. Berg, Editura științifică, București, 1968

Ești sociabil? Împărtășește!
 1. 4 comentarii la “Mere celebre”

 2. Cristi în 03/12/12, 09:12 | Răspunde

  Dincolo de celebritatea lor, merele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra. Ar fi extraordinar daca am consuma cel putin 2 mere pe zi. :)

 3. Nora Vaum în 03/12/12, 09:26 | Răspunde

  Sunt într-adevăr sănătoase. Eu prefer sucul de mere.

 4. RODICA în 03/12/12, 15:59 | Răspunde

  Da …foarte reusit articol, sincer nu credeam ca exista atatea mere celebre:). Eu as mai adauga la lista, merele de aur din povestea lui Petre Ispirescu, sugestiv intitulata “Prâslea cel voinic şi merele de aur”.

 5. Nora Vaum în 03/12/12, 16:12 | Răspunde

  Mulțumesc, Rodica! Uite că lista merelor celebre devine din ce în ce mai lungă.

Scrie un comentariu

Current ye@r *